Tämä toimii! jouluseikkailu

Palaa takaisin

Tämä toimii! -jouluseikkailu

Tuka, Maco, Soca ja Waaba johdattavat ekaluokkalaiset jännittävään jouluseikkailuun!

Joulumoduulista löytyy ihastuttava joulutarina, joka vie kuulijat myös koodauksen ja musisoinnin pariin. Materiaaleista löytyy ohje tuttuun joululauluun ja sen symboleiden ratkaisemiseen. Lisäksi mukana on joulukalenteri, jossa ratkotaan matematiikan sekä suomen kielen ja kirjallisuuden tehtäviä. Osioon on lisätty myös selkokieliversio ja sanalista joulutarinasta sekä vielä extrabonuksena jouluinen sanalista erikseen.

Tuka, Soca, Maco ja Waaba toivottavat kaikille jännittäviä ja hauskoja oppimisen hetkiä jouluteeman parissa!

 

Tarina

Kip-miehistö pelastaa joulun

Tuka, Maco, Soca ja Waaba ovat lentelemässä E.L.M.A-avaruusaluksellaan*. Yhtäkkiä Soca huomaa kaukaiselta planeetalta vilkkuvan valon. Valosarja tulee säännöllisesti jaksoittain: kolme lyhyttä merkkiä, kolme pitkää merkkiä ja sitten taas kolme lyhyttä merkkiä: …- – -…- – -…- – -. Maco tietää, että sarja on koko universumin yhteinen SOS-merkki! Jollakin on hätä, nyt tuli kiire!

Kip-miehistö laittaa täyden vauhdin päälle ja suuntaa kohti Linnunradalla sijaitsevaa Maa-planeettaa. Saavuttuaan lähemmäksi kauniisti hohtavaa sinivihreää planeettaa, ystävykset huomaavat valomerkin lähteen. Pohjoisella pallonpuoliskolla, Napapiirin tuntumassa, lumen keskellä seisoo suurikokoinen ja pehmeäturpainen sarvipää. Petteri Punakuonon punainen nenä siellä sykkii tasaiseen SOS-tahtiin. Porovaljakon vieressä alusta kohti huitoo hassunkurinen, pitkäpartainen ja puna-asuinen hahmo.

Laskeuduttuaan Kip-miehistö kuulee hätätilanteesta. Joulupukin reki on mennyt rikki ennen kuin koko vuoden odotettu matka oikeastaan ehti edes alkaa. Toinen jalaksista on kokonaan poikki. On jouluaatto ja pukilla hikikarpalot otsalla. Monet maailman lapset odottavat jo joululahjojaan, jotka nyt kököttävät rikkoutuneessa reessä. Eipä hätää! Kip-miehistö on valmiina toimeen ja aina innolla haasteita ratkaisemassa! Soca käy heti alkuun rauhoittelemassa joulupukin porolaumaa. Kuten ehkä muistatte, hän on se Kip-miehistön jäsen, joka osaa kaikkien eläinten kieltä. Jotkut poroista tuhisevat jo turhautuneina, mutta Soca saa ne rentoutumaan kertomalla hassuja juttuja kotiplaneetaltaan.

Maco tekee strategisen suunnitelman joulun pelastamiseksi: Joulupukki itse vierailee vain osassa perheitä, Waaba tekeytyy näkymättömäksi apuriksi ja pyrähtää paketteineen joihinkin koteihin, toimittaen lahjat huomaamatta suoraan kuusen alle. Tukan supervoimaa hyödynnetään myös! Nopean vauhtinsa ansioista monien suurkaupunkien asukkaat tulevat saamaan lahjansa takan reunalla roikkuviin joulusukkiin hetken hujauksessa! Maco itse huolehtii, että koko ajan pysytään varmasti ja tarkasti aikataulussa. Vielä ennen lähtöä Soca pyöräyttää pienen hurrikaanin ilmoille, niin että lahjapaketit saadaan siirtymään reestä alukseen ilman sen suurempia ponnisteluja.

Kun E.L.M.A-alus lopulta lähtee liikkeelle, Joulupukki on niin haltioitunut avaruusteknologiasta, että ei malta pysytellä erossa ohjauslaitteesta ja erilaisista vempaimista. Kip-miehistö toteaa yksimielisesti, että tänä jouluna Joulupukki saa virkavapaata omista hommistaan, ja sen sijaan toimiikin E.L.M.A:n lentäjänä. Soca rohkaistaan ryhmän tuella tärkeään ja ainutlaatuiseen tehtävään: muuntautumaan Joulupukiksi, joka vierailee oikean Joulupukin sijaan osassa joulua viettävissä perheissä.

Eipä aikaakaan, kun koko aluksen lahjavarasto on tyhjentynyt! Kip-miehistö suuntaa Joulupukin johdolla takaisin kohti pohjoista pallonpuoliskoa ja Korvatunturilla odottavaa porovaljakkoa. Petteri Punakuonon johdolla porot siellä jo kuopsuttavat lunta ja höristelevät korviaan E.L.M.A.:n lähestyessä heitä. Soca ehdottaa, että tänä jouluna toimettomaksi jääneet porot saisivat myös pienen jouluajelun ilman rikkoutunutta rekeä. Tuka innostuu välittömästi ja huudahtaa: ”Otetaan poroajelukisa revontulireitillä!” E.L.M.A.n moottorit sammutetaan ja Kip-miehistön jäsenet kiiruhtavat valitsemaan kukin itselleen ikioman sarvipään. Siellä koko joukko sitten kirmailee porojen kyydissä tähtitaivaalla, värikkäiden revontulien muodostamalla lentoradalla. Koko porukan ensimmäisenä tietenkin vauhdikas Tuka, Petteri Punakuonon sarvissa roikkuen. Lopulta porot ja kyydissä ratsastaneet hahmot ovat saaneet leikkimielisestä kisailusta tarpeekseen ja suuntaavat takaisin Joulupukin luo. ”Piiriin, käpälät yhteen ja Kip-huuto ilmoille!” Tällä kertaa myös joulupukki yhtyy tähän Kip-miehistön tuttuun tervehdykseen. Joulupukki ei voi kyllin kiittää tätä salaperäistä hahmonelikkoa, joka pelasti Maan lasten joulun.

Kun Joulupukki on saateltu turvallisesti kuistilla odottavan muorin luo, aloittavat Kip-miehistön jäsenet avaruusaluksen käynnistämisen: tap, tap, töm, töm, tap, tap, töm, töm, naps, naps, naps, naps, naps, naps, naps, naps…. Muori alkaa hyräillä tuttua sävelmää samaan tahtiin käynnistyvän koneen ja pöllyävän lumen kanssa: Lunta tulvillaan… ja vihdoin koneet hörähtävät käyntiin! E.L.M.A- alus hahmoineen suuntaa kohti kaukaisella universumilla sijaitsevaa Kipinoi-planeettaa. Jos oikein tarkasti katsoo, voi alhaalla maankamaralla nähdä vieläkin Joulupukin poroineen vilkuttamassa iloisesti heiluttelevan Kip-miehistön perään.


*E.L.M.A = erityislaatuinen lentokykyinen miehitetty alus  / Voitte myös itse keksiä merkityksen kirjaimille!

Selkokielinen tarina

Kip-miehistö pelastaa joulun

Tuka, Maco, Soca ja Waaba lentävät E.L.M.A-avaruusaluksella*. Soca huomaa vilkkuvan valon. Joku pyytää apua. Kip-miehistö suuntaa kohti Maata. He huomaavat lumessa poron ja Joulupukin. Poron punainen nenä vilkkuu.

On jouluaatto ja Joulupukilla on hätä. Reki on mennyt rikki. Lapset odottavat lahjoja. Kip-miehistö päättää auttaa Joulupukkia. Soca rauhoittelee poroja, koska osaa porojen kieltä.

Maco tekee suunnitelman: Waaba voi muuttua näkymättömäksi ja viedä lahjoja kuusen alle. Tuka käy nopeasti jakamassa lahjoja joulusukkiin. Maco huolehtii, että ei myöhästytä. Ennen lähtöä Soca siirtää lahjat reestä avaruusalukseen pienen hurrikaanin avulla.

E.L.M.A- alus lähtee liikkeelle. Joulupukki innostuu aluksesta. Hän ei malta lopettaa ohjaamista ja laitteen tutkimista. Joulupukki saa toimia tänä jouluna lentäjänä. Soca muuntautuu Joulupukiksi. Kohta kaikki lahjat on jaettu! Alus kääntyy takaisin porojen luo. Perillä myös porot pääsevät jouluajelulle. Hahmot ratsastavat poroilla tähtitaivaalla. Radalla on myös värikkäitä revontulia.

Kun poroajelu päättyy, Joulupukki kiittää hahmoja. Hahmot pelastivat Maan lasten joulun! Kip-miehistö käynnistää E.L.M.A.-aluksen ja aloittaa matkan Kipinoille. Joulupukki ja porot vilkuttavat hahmoille.


*E.L.M.A = erityislaatuinen lentokykyinen miehitetty alus  / Voitte myös itse keksiä merkityksen kirjaimille!

Vinkki

Tarina:

  • Keksittekö E.L.M.A:lle ihan uuden oman neliosaisen nimen, josta kirjainlyhenteet syntyvät? (E=…, L=…, M=…, A=…)
  • Voitte myös kokeilla keksiä SOS-koodista jonkin hauskan symboliketjun? Kokeilkaapa!

 

Joulusanat:

  • Lukekaa joulusanoja yhdessä. Onko seassa myös vaikeita sanoja? Tiedättekö, mitä kaikki joulusanat tarkoittavat? Keksikää joulusanoista uusia tarinoita tai kirjoittakaa jouluisia virkkeitä!

 

Joulukalenteri:

  • Voitte halutessanne muodostaa joulukalenteriryhmät (3 oppilasta/ryhmä), jolloin jokainen oppilas saa heittää noppaa yhden kerran! Ryhmä täyttää yhteistä joulukalenterimonistetta.

 

Kulkuset – koodausmusisointi:

  • Voitte hyödyntää materiaalista löytyvää valmista pianotaustaa (Ks. Tämä toimii! facebook-ryhmä, jossa videot julkaistaan marraskuuna aikana) ja koodata sekä musisoida sen päälle! Hyödyntäkää rytmi- tai kehosoittimia.