Det här fungerar! Ett juläventyr

Tillbaka

Det här fungerar! – Ett juläventyr

Tuka, Maco, Soca och Waaba leder ettorna in i ett spännande juläventyr!

Julmodulen innehåller en förtjusande julberättelse, som också presenterar kodning och musicerande för lyssnarna. Materialet omfattar anvisningar för en känd julsång och för hur man löser dess symboler. Dessutom ingår en adventskalender med uppgifter inom matematik och det svenska språket och den svenska litteraturen. En lättläst version och en ordlista över julberättelsen ingår också samt en julordlista, separat som en extra bonus.

Tuka, Soca, Maco och Waaba önskar alla lyssnare spännande och roliga stunder av lärande kring jultemat!

 

Berättelse

Kip-besättningen räddar julen

Tuka, Maco, Soca och Waaba är på en flygtur i sin rymdfarkost E.L.M.A*. Plötsligt upptäcker Soca ett blinkande ljus från en avlägsen planet. En serie ljussignaler kommer i regelbundna perioder: tre korta signaler, tre långa signaler och sedan tre korta signaler igen: …- – -…- – -…- – -. Maco vet att det är SOS-signalen, som är gemensam för hela universum! Någon är i nöd, nu är det bråttom!

Kip-besättningen sätter full fart och styr mot planeten Jorden i Vintergatan. När de har kommit närmare den vackert skimrande blågröna planeten upptäcker vännerna källan till ljussignalen. På norra halvklotet, nära polcirkeln, står en stor ren med ståtliga horn och mjuk mule mitt i snön. Det är Rudolfs röda näsa som pulserar i jämn SOS-rytm. Bredvid renspannet står en lustig, rödklädd figur med långt skägg och viftar mot farkosten.

Efter att ha landat får Kip-besättningen höra om nödläget. Jultomtens släde har gått sönder redan innan årets resa – och höjdpunkt – ens har hunnit börja. Den ena meden har gått helt av. Det är julafton och tomten har svettpärlor i pannan. Många barn runt om i världen väntar redan på sina julklappar, som nu ligger i en trasig släde. Ingen fara! Kip-besättningen är redo att skrida till verket och alltid ivrig att lösa utmaningar! Soca börjar med att lugna Jultomtens renhjord. Som ni kanske minns är han den i Kip-besättningen som kan alla djurspråk. Vissa renar fnyser redan frustrerat, men Soca får dem att slappna av genom att berätta roliga historier från sin hemplanet.

Maco gör upp en strategisk plan för att rädda julen: Jultomten själv ska bara besöka en del familjer medan Waaba ska göra sig till en osynlig assistent, flyga med paket till en del hem och obemärkt sätta presenterna direkt under granen. Tukas superkraft ska också utnyttjas! Tack vare hens snabbhet kommer invånarna i många storstäder att få sina presenter i julstrumporna vid den öppna spisen i ett nafs! Maco är den som ser till att alla hela tiden noggrant håller sig till tidsplanen. Ännu innan de åker iväg låter Soca en liten orkan dra fram så att presentpaketen förflyttas från släden till farkosten utan större ansträngningar.

När farkosten E.L.M.A. slutligen lyfter är Jultomten så fascinerad av all rymdteknik att han inte kan hålla sig borta från styranordningen och de olika manickerna. Kip-besättningen konstaterar enhälligt att Jultomten den här julen ska få tjänstledigt från sitt eget jobb och i stället ska fungera som E.L.M.A:s pilot. De andra i gruppen uppmuntrar Soca att åta sig en viktig och unik uppgift: att förvandla sig till Jultomten och i stället för den riktiga Jultomten besöka en del av de julfirande familjerna.

Det dröjer inte länge förrän farkostens hela presentlager är tomt! Under Jultomtens ledning styr Kip-besättningen tillbaka mot norra halvklotet och renspannet som väntar på fjället Korvatunturi. Rudolf och de andra renarna skrapar redan förväntansfullt i snön och spetsar öronen när E.L.M.A. närmar sig dem. Soca föreslår att även renarna, som ju varit sysslolösa i jul, ska få en liten julåktur utan den trasiga släden. Tuka blir genast ivrig och utbrister: “Vi rider i kapp med varsin ren på norrskensrutten!”. De stänger av E.L.M.A:s motorer och besättningsmedlemmarna rusar iväg för att välja en egen ren. Där stormar hela gruppen sedan fram på sina renar över stjärnhimlen, på en flygbana som de färgglada norrskenen stakat ut. Först av dem alla är förstås den snabba Tuka, som klänger sig fast i Rudolfs horn. Till slut har renarna och våra kära figurer fått nog av den lekfulla kappridningen och styr tillbaka till Jultomten. “Slut cirkeln, sätt tassarna ihop och låt Kip-ropet skalla!”. Denna gång ansluter sig också Jultomten till Kip-besättningens välbekanta hälsning. Jultomten kan inte nog tacka denna mystiska figurkvartett som räddade julen för Jordens barn.

Efter att ha sett till att Jultomten tryggt har kommit hem till Julmor, som väntat i farstukvisten, börjar medlemmarna i Kip-besättningen starta rymdfarkosten: tap, tap, tock, tock, tap, tap, tock, tock, naps, naps, naps, naps, naps, naps, naps, naps…. Julmor börjar nynna en välbekant melodi i samma takt som den startande motorn och den virvlande snön: Flingor som det virvlar om… och äntligen mullrar motorerna igång! Farkosten E.L.M.A. och dess besättning styr kosan mot planeten Kipinoi i en avlägsen del av universum. Tittar man riktigt noga kan man fortfarande se Jultomten och hans renar stå på jorden och vinka till den glatt viftande Kip-besättningen.

 

*E.L.M.A. = extra laddat motoriserat automatflyg / Ni kan också själva hitta på en betydelse för bokstäverna!

Lättläst berättelse

Kip-besättningen räddar julen

Tuka, Maco, Soca och Waaba flyger med rymdfarkosten E.L.M.A* Soca upptäcker ett blinkande ljus. Någon ber om hjälp. Kip-besättningen styr mot Jorden. De ser en ren och Jultomten i snön. Renens röda näsa blinkar.

Det är julafton och nödläge hos Jultomten. Släden har gått sönder. Barnen väntar på presenter. Kip-besättningen beslutar att hjälpa Jultomten. Soca lugnar ner renarna eftersom hen kan renspråket.

Maco gör upp en plan: Waaba ska göra sig osynlig och föra presenter under granen. Tuka ska snabbt fara runt och sätta presenter i julstrumporna. Maco ska se till att de inte är sena. Innan de åker iväg flyttar Soca med en liten orkan presenterna från släden till rymdfarkosten.

Farkosten E.L.M.A. startar. Jultomten blir mycket intresserad av farkosten. Han kan inte sluta styra och undersöka maskinen. Den här julen får Jultomten vara pilot. Soca förvandlar sig till Jultomten. Snart är alla presenter utdelade! Farkosten vänder tillbaka till renarna. När man är framme hos renarna får också de komma med på en julåktur. Figurerna rider på renar över stjärnhimlen. De får också se färgglada norrsken under färden.

När renfärden är klar tackar Jultomten figurerna. Figurerna räddade julen för Jordens barn! Kip-besättningen startar farkosten E.L.M.A. och påbörjar resan till Kipinoi. Jultomten och renarna vinkar till figurerna.

 

*E.L.M.A. = extra laddat motoriserat automatflyg / Ni kan också själva hitta på en betydelse för bokstäverna!

Tips

Berättelse:

  • Kan ni hitta på ett helt nytt fyrdelat namn som förkortas med bokstäverna E.L.M.A.? (E=…, L=…, M=…, A=…)
  • Kanske kan ni också försöka hitta på en rolig symbolkedja utgående från SOS-koden? Prova!

 

Julord:

  • Läs julorden tillsammans. Finns det också svåra ord bland dem? Vet ni vad alla julord betyder? Hitta på nya berättelser utgående från julorden eller skriv juliga meningar!

 

Julkalender:

  • Om ni vill kan ni bilda adventskalendergrupper (3 elever/grupp) så att varje elev får kasta tärningen en gång! Gruppen fyller i en gemensam adventskalender.

 

Bjällerklang – kodningsmusicerande:

  • Ni kan utnyttja den färdiga pianobakgrunden i materialet (ser Det här fungerar! en facebookgrupp där videor släpps under november) och koda och musicera ovanpå den! Utnyttja rytm- eller kroppsinstrument.